Jeśli cierpimy na grzybicę, bardzo ważną role pełni tutaj dieta. Świeże soki warzywne i owocowe zdecydowanie pomogą nam w zwalczaniu kandydozy. Polecamy szczególnie kilka rodzajów soków, a do tego kilka innych produktów, które są sprzymierzeńcami w tym przypadku.
1.Zielone soki z chlorofilem
Zielone soki przygotowywane są z zielonych roślin zawierających chlorofil. Najlepszym źródłem są: zielone cząstki brokułu, rzepy, kalarepa, szpinak, natka pietruszki, rzodkiewka, seler, jarmuż, kapusta włoska, kapusta pekińska, pokrzywa, mniszek lekarski, rzeżucha i inne zioła. Najlepsze rezultaty daje regularne picie soku, przynajmniej 2-3 razy dziennie.
2. Soki z zielonych warzyw
Przy tej terapii najlepsze warzywa do przygotowania soku to: ogórek, seler, cukinia, czosnek, cebula, szczypior, pietruszka, endywia, koper włoski, boćwina, rzepa, rzeżucha, rukola, kiełki, marchew, burak liściowy, botwinka, brukselka, brukiew. Soki trzeba pić regularnie, przez okres od 30 do 60 dni, kilka razy dziennie w małych ilościach.
3. Wielkim sprzymierzeńcem będzie dla nas czosnek, który jest naturalna bronią w walce z bakteriami i wirusami.
4. Również cytryny są sprzymierzeńcem.
5. Postarajmy się używać dużo cebuli. Najlepsza będzie gotowana z dodatkiem majeranku, pieprzu, soli i kminku.
6. Jeśli mamy możliwość wprowadźmy do diety również algi.
7. Soki uzyskane z aloesu to także skuteczna, sprawdzona broń.
8. Srebro koloidalne.
9. Warzywa strączkowe takie jak zielona fasolka, fasolka szparagowa, fasola Kidney, fasola Kaduki, czarna fasola, fasola Lupini, soczewica, groszek. To wszystko powinniśmy wprowadzić do codziennej diety.
10. Pestki z dyni i słonecznika, olej lniany, konopny, oliwa z oliwek.
11. Orzechy, migdały, orzeszki piniowe, laskowe.
12. bardzo ważne w takiej diecie są również owoce, a szczególnie zwróćmy uwagę na cytrynę, awokado i żurawinę świeżą i suszoną.
13. Płyny, ale mówimy tutaj o herbatach wysokiej jakości, herbatach ziołowych, wodzie naturalnej z cytryną.
14. Zioła świeże i suszone, to kolejna obowiązkowa pozycja w kuchni.
15. Jeśli jest możliwość to postarajmy się o jajka indycze, gęsie, kurze i bażancie.