Wyciskarka nie tylko do owoców! cebula, czosnek, ziemniaki

Wiele się już mówiło, pisało o wyciskarkach do soków. Tymczasem, wiele osób nadal kojarzy to kuchenne urządzenie z pozyskiwaniem soków z owoców. To ogromna ujma dla wyciskarek, gdyż doskonale nadają się one do miażdżenia, przecierania warzyw.

Te z kolei, a w szczególności czosnek, cebula oraz ziemniaki które są wspaniałą alternatywą dla farmaceutyków, sztucznych suplementów diety mających na celu wzmocnienie odporności. Dlatego tak ważne jest spożywanie wyżej wymienionych warzyw w sezonie przeziębień i grypy. Szczególnie ważne dla naszego systemu immunologicznego są cebula i czosnek. Cebula od wieków znana jest z prozdrowotnych właściwości. Ze względu na charakterystyczny, wyraźny smak można ją przygotować na setki różnych sposobów, w tym także wycisnąć za pomocą wyciskarki. Regularne picie soku z cebuli, skutecznie obniży on poziom cukru we krwi i ochroni Cię przed rakiem przewodu pokarmowego.

 

właściwości soku z ziemniaków

Zalecane jest także spożywanie cebuli przeciwko miażdżycy tętnic. Jednak to co wysławiło cebulę, to lecznicze właściwości podczas walki z kaszlem i przeziębieniem. Niestety, tak wielowarstwowa panienka nie ma dobrego wpływu na układ pokarmowy a w szczególności żołądek. W związku z tym, zaleca się picie nie więcej niż jedną, małą łyżeczkę cebulowego soku dziennie. Analogicznie postępuje się z czosnkiem, ponieważ jest tak samo aromatyczny, jak i... ciężkostrawny! Podobnie jak właściwości cebuli, tak i czosnku znane są od pokoleń. Czosnek doskonale dezynfekuje jelita, chroni przed nowotworami i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jak podać te małe, białe ząbki? Najlepiej jest wtrącić jeden ząbek czosnku do warzywnej kompozycji. Wiele osób jednak odstrasza nieprzyjemny zapach, jednak i na ten mankament jest pewien sposób - żucie natki pietruszki. Polacy przywykli już do smaku gotowanych ziemniaków, ten z kolei chyba nigdy im się nie znudzi. Niestety, podczas oddziaływania na kartofle wysokiej temperatury, wszystkie składniki odżywcze znikają. Dlatego warto zdecydować się na wyciśnięcie przy pomocy wyciskarki zaledwie jednego, surowego ziemniaka tygodniowo. Wbrew pozorom, sok ten jest bardzo dobroczynny dla ludzkiego organizmu. Niestety, nie da się ukryć że smak soku z ziemniaka nie jest zbyt atrakcyjny. Dlatego warto wpleść jednego ziemniaka do innego przepisu na owocowo-warzywny napój. Takie działanie, zamaskuje mało atrakcyjny posmak ziemniaka, a przemyci do organizmu wszystkie dobroczynne składniki.

O serwisie

Blog założony przez parę dietetyków, pasjonujących się nowinkami technicznymi usprawniającymi prowadzenie zdrowego trybu życia. 

Kontakt

kontakt@mojastrona.pl

Galeria