Wybieramy najlepszą wyciskarkę

Na początek podkreślmy, że wyciskarka do soku to nie sokowirówka. Często wyciskarki myli się z sokowirówkami, ale są to dwa zupełnie inne urządzenia, które teoretycznie robią to samo, ale efekty ich pracy są zdecydowanie różne.

Różnią się zresztą budową i to w sposób totalny. Mając już tę kwestię ustaloną, przejdźmy do samych wyciskarek i do właściwości, jakie powinno mieć dobre, godne zakupu urządzenie. Wyciskanie Nazwa urządzenia bardzo dobrze jest zgrana ze sposobem jego pracy. Wyciskarki są bowiem wyposażone w jeden lub dwa wały ślimakowe. Jeśli są dwa, jeden wstępnie miażdży surowiec, a następnie drugi wyciska z niego sok. Bardzo łatwo zauważyć, że nie jest to taki klarowny sok, jak z sokowirówek. Jest to jednak sytuacja celowa i jak najbardziej pożądana, ponieważ sok przygotowany w ten sposób posiada znacznie więcej enzymów, flawonoidów i witamin.

rodzaje i parametry wyciskarek

Nie da się ukryć, że wyciskarki pracują dłużej niż sokowirówki, ale metoda ich działania to sok zdrowszy i w dodatku znacznie więcej tego soku, ponieważ najlepsze wyciskarki są w stanie lepiej poradzić z każdym surowcem i wyprodukować znacznie więcej soku. Moc silnika Wyciskarki mogą być ręczne lub elektryczne. Te ręczne to margines, ponieważ dają sobie radę tylko z cytrusami i to nie za dobrze. Wyciskarki elektryczne, także maleńkie modele do samych cytrusów, to już zupełnie inna sprawa. Podzielone są na wyciskarki pionowe i poziome w zależności od kierunku ustawienia wałów ślimakowych. Trochę mocniejsze są zazwyczaj aj te poziome. Moc silnika jest naturalnie bardzo ważna, ponieważ decyduje o tym, z czym realnie poradzi sobie urządzenie.

Typowe wyciskarki mają moc od 100W do 450W i te najsłabsze należy stosować raczej tylko z miękkimi owocami. Te najmocniejsze z kolei to broń na buraki oraz na różnego rodzaju trudne do zwalczenia rzeczy, na przykład sałatę i zioła. HUROM HH 2G Jedną z najpopularniejszych na polskim rynku wyciskarek do soku jest HUROM HH 2G. Jest to bardzo nowoczesna wyciskarka wykorzystująca materiały stworzone do pracy właśnie w wyciskarkach, co ma szczególne znaczenie w przypadku wała ślimakowego, gdyż działają na niego ogromne siły i musi być odpowiednio chroniony.

Ta wyciskarka radzi sobie znakomicie z produkcją pełnowartościowych soków w zasadzie z wszystkich produktów, w tym nawet z ziół, z którymi raczej nie radzą sobie sokowirówki. Duża moc silnika pozwala na przyrządzanie musów oraz mielenie nawet najtwardszych składników. Warto podkreślić też wygodę czyszczenia, gdyż nie trzeba wyciskarki rozmontowywać na części pierwsze.

O serwisie

Blog założony przez parę dietetyków, pasjonujących się nowinkami technicznymi usprawniającymi prowadzenie zdrowego trybu życia. 

Kontakt

kontakt@mojastrona.pl

Galeria