Który sok jest zdrowszy – ten z sokowirówki czy z wyciskarki?

Świeże soki owocowe i warzywne są lubiane przez wszystkich, a do tego są istną bombą witaminową. Najlepsze to te przyrządzane w domu, ze składników jakie sami wybierzemy i przygotujemy.

Soki ze sklepu, choć opatrzone zapewnieniem że świeże i bez konserwantów, nigdy nie dają stu procentowej pewności swojego składu, a do tego ich cena nie jest niska. Najczęściej są dosładzane i zmieszane z wodą, co z pewnością nie poprawia ich wartości odżywczych, a zamiast owoców używane do ich przygotowania są zagęszczone soki. Zatem wniosek jest tylko prosty, najlepsze i najzdrowsze dla nas, są naturalne soki owocowo – warzywne przygotowane samodzielnie w domu. Składniki potrzebne do przygotowania soku to owoce i warzywa, które powinny być starannie wybrane, ponieważ z tych nieświeżych i nadgniłych z pewnością nie uzyskamy dobrej jakości soku. Dobrze jest znaleźć dobre i pewne źródło ekologicznych produktów, bo to daje nam pewność braku szkodliwych substancji chemicznych.

Jeśli musimy kupować w supermarketach, starajmy się kupować te które są sprzedawane luzem, nie w koszyczkach czy workach. Można wtedy wybrać najładniejsze i nieuszkodzone, co podnosi ich jakość, a tym samym jakość soku. W lecie i wiosną najlepiej jest kupować owoce i warzywa sezonowe, o pięknym aromacie i kolorach, na targach bezpośrednio od producentów lub w mniejszych sklepach warzywnych, gdzie często swoje towary sprzedają lokali producenci owoców i warzyw. Mając już składniki, pora przetworzyć je w sok. Najczęściej używane do tego są wyciskarki i sokowirówki. Oba urządzenia, choć mają to samo zadanie, czyli wyciśnięcie soku, to różnią się między sobą bardzo. Wyciskarki do soków mają wbudowany wałek jedno- lub dwuślimakowy, który miażdży owoce i warzywa, co ułatwia wyciśnięcie soku.

działanie wyciskarek do soków Wyciskarki to urządzenia wolnoobrotowe, nie nagrzewają się podczas pracy, sok jest wyciskany na zimno, co pozwala zachować jego właściwości odżywcze. Są to urządzenia bardzo wydajne, trwałe i łatwe w utrzymaniu czystości. Soki jakie uzyskujemy z wyciskarek są wysokiej jakości, gęste, klarowne i z małą ilością piany. Dzięki systemowy wolnoobrotowej pracy silnika, soki zachowują większość witamin, enzymów i minerałów. Wyciskarka pracuje nieco wolniej od sokowirówki, ale za jej pomocą można uzyskać soki także z warzyw liściastych i traw pszenicznych, co nie jest możliwe w sokowirówkach. Sokowirówki rozcinają owoce i warzywa, a następnie dzięki sile odśrodkowej uzyskiwany jest sok. Sokowirówka się nagrzewa, co wpływa na utratę enzymów, witamin i minerałów zawartych w soku. Powstaje także spora ilość piany, sok jest mętny i pełen miąższu, pracuje jednak szybciej niż wyciskarka. Wybór urządzenia zależy od tego, czego oczekujemy w codziennym użytkowaniu. Jeśli chcemy szybko otrzymać sok, lepsza będzie sokowirówka, jeśli bardziej zależy nam na jakości soku, to lepiej wybierzmy wyciskarkę.

O serwisie

Blog założony przez parę dietetyków, pasjonujących się nowinkami technicznymi usprawniającymi prowadzenie zdrowego trybu życia. 

Kontakt

kontakt@mojastrona.pl

Galeria