Sok z wyciskarki kontra sok z sokowirówki – który lepszy?

Świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne to pożądana porcja witamin i minerałów, która doda nam energii na cały dzień. Do ich uzyskania używany wyciskarek do soków lub sokowirówek, a zwolenników jednych i drugich jest wielu.

Czym się różnią te urządzenia między sobą i które sporządzi lepszej jakości sok? Soki z wyciskarek są pozyskiwane poprzez dużą siłę nacisku wałka jednoślimakowego (lub dwuślimakowego w zależności od modelu jaki wybierzemy). Owoce i warzywa są powoli i dokładnie miażdżone, a następnie przeciskane przez sito, co pozwala zachować ich najcenniejsze właściwości. Taki sposób produkcji zachowuje naturalne enzymy, antyutleniacze, biofotony, witaminy i minerały, których nie znajdziemy w sokach z sokowirówek.

niszczenie owoców w sokowirówce W sokowirówkach owoce i warzywa są rozkrajane, następnie na skutek siły odśrodkowej sok jest uzyskiwany przez sito na którym zatrzymuje się pulpa. W ten sposób wiele witamin, enzymów, biofotonów ma kontakt z powietrzem, przez co utleniają się i nieodwracalnie je tracimy. Wyciskarki mają tak zaprojektowaną pracę i systemy uzyskiwania soku, że pozwala to na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych, w tym również olejów i kwasów, białek, węglowodanów i wielu innych elementów. Soki takie nie zawierają również dużej ilości błonnika pokarmowego, którego spożycie jest niezalecane w wielu chorobach układu trawiennego, w tym w schorzeniach jelit i żołądka.

Wyciskarki stanowią nie lada gratkę dla miłośników zdrowej diety, możemy przygotowywać soki nie tylko z całych warzyw i owoców, ale także z roślin takich jak: liście szpinaku, natak pietruszki, sałaty różnego rodzaju, kapusty oraz z trawy pszenicznej, nasion, ziół i orzechów. Praktycznie nie ma warzywa i owocu z którego nie moglibyśmy przygotować soku, zarówno twardy seler czy marchew, jak i natka pietruszki zostanie tutaj dokładnie wyciśnięta z naturalnych soków. Wszystko to stanowi bogactwo materiału na budowę i regenerację naszych komórek, które codziennie tracimy i codziennie musimy produkować nowe, aby zachować równowagę biologiczną. Badania naukowe potwierdziły, że picie soków błyskawicznie dostarcza składniki odżywcze do naszego organizmu i już po około 15 minutach możemy korzystać z ich dobrodziejstw.

zdrowy sok z wyciskarek

Trudno jest zjeść w ciągu dnia 2-3 kilo surowej marchwi, selera, jabłek czy innych warzyw i owoców, natomiast sok uzyskany z takiej ilości wypijemy błyskawicznie, ciesząc się ich smakiem. Do trawienia soków nasz organizm wydatkuje niewiele energii, jest to cenne dla osób chorych lub w trakcie rekonwalescencji po przebytych chorobach. Soki z wyciskarek są zdecydowanie lepiej i szybciej trawione i przyswajane, w porównaniu do tych z sokowirówek, co jest bardzo ważne dla funkcjonowania organizmu. Świeżo wyciśnięte soki z wyciskarek to porcja zdrowia i pięknego wyglądu, którą doceni każdy z nas.

O serwisie

Blog założony przez parę dietetyków, pasjonujących się nowinkami technicznymi usprawniającymi prowadzenie zdrowego trybu życia. 

Kontakt

kontakt@mojastrona.pl

Galeria