Soki owocowe to skarbnica zdrowia i nie ma tutaj dwóch zdań. Sęk w tym, że na rynku są dwa urządzenia do przygotowywania w warunkach domowych soków owocowych i warzywnych: sokowirówki i wyciskarki do soku. Które z nich wybrać?
Sokowirówki
Sokowirówki to urządzenia starsze, wręcz klasyczne, które w dodatku są stosunkowo tanie. Ich zasada działania opiera się o szybko wirujące tarcze (zwykle pomiędzy 6 a 12 tysięcy obrotów na minutę), które ścierają owoce i warzywa na papkę, która następnie trafia na sito i jest przez nie odsączana. Siłą, która powoduje wyciskanie soku, jest siła odśrodkowa.. Taki mechanizm pracy jest jednak problematyczny, ponieważ dochodzi do podgrzania soku z powodu powstającej siły tarcia, a do tego sok jest bardzo mocno napowietrzany. W pewnym sensie działa to jak pasteryzacja, a to jest proces niszczący dla enzymów w sokach i dla witamin, które się tam znajdują. Zaletami sokowirówek jest na pewno to, że są one w stanie przygotować bardzo klarowny sok i robią to stosunkowo szybko.
Wyciskarki
Wyciskarki powstały stosunkowo niedawno. Opierają się na wałach ślimakowych, które rozgniatają i wyciskają z ogromną mocą sok z pulpy sprasowanej na specjalnym sicie. Cała praca wykonywana jest przez kręcące się wały, które po prostu prasują owoce i warzywa. Pulpa jest regularnie spychana z sit, a sok trafia do zbiornika. Jest to wyraźnie mniej klarowny sok niż w sokowirówce, ale za to żadne z substancji odżywczych nie są tutaj niszczone. Wszystko odbywa się bowiem w sposób absolutnie naturalny, co jednak powoduje, że proces jest wolniejszy i potrzeba trochę więcej cierpliwości przy produkcji soku.
Werdykt
Jeśli chodzi o wybór ostateczny, każdy będzie musiał sam zdecydować, ale kilka kwestii jest tutaj bardzo wyraźnie określonych. Jeśli naszym priorytetem ma być jakość soku w rozumieniu jego właściwości prozdrowotnych i leczniczych, z pewnością wygrywają wyciskarki i to o dwie długości. Na pewno wyciskarki pracują wolniej, ale są dokładniejsze. Dzięki nim można uzyskać więcej soku z takiej samej ilości surowca, a do tego nie mają problemów z takimi produktami, jak zioła czy warzywa liściaste. Trzeba zwrócić też uwagę na czas przechowywania soku. Sokowirówki powodują, że jest on całkowicie niezdatny do przechowywania i zaczyna się powoli psuć w chwili wyprodukowania. W przypadku soku z wyciskarek można spokojnie zostawić go sobie na drugi dzień i nie będzie żadnej różnicy w jego jakości.