Wyciskarka czy sokowirówka- wybierz najlepszy sprzęt dla siebie.

Sokowirówka

Sokowirówka to urządzenie od lat popularne w polskich domach. Sokowirówka nie jest trudna w obsłudze, każdy poradzi sobie z przygotowaniem jej do pracy, nie ma skomplikowanego panelu sterowania. Zasada jej działania także jest bardzo prosta, ponieważ wykorzystuje specjalne noże na dnie pojemnika do pocięcia produktów, a następnie miąższ jest przeciskany przez sito za pomocą siły odśrodkowej. Sokowirówki posiadają zamknięty lub otwarty system obiegu. W systemie otwartym miąższ jest bezpośrednio oddalany do pojemnika zewnętrznego, co przyczynia się do zachowania większej czystości urządzenia. W systemie zamkniętym miąższ osadza się na sicie wewnętrznym, które trzeba starannie wyczyścić, aby resztki produktów nie zaschły i nie przeszkadzały w kolejnym użyciu.

Sokowirówka jest znakomitym rozwiązaniem dla osób które nie mają dużo czasu, ponieważ pozwala w krótkim czasie na przygotowanie dużej ilości soku. Nie ma urządzenie które by szybciej produkowało sok i jest to największa zaleta sokowirówki. Sok jaki uzyskamy nie możemy przechowywać dłużej niż dwie- trzy godziny w lodówce, praktycznie powinien być spożyty chwilę po przygotowaniu. Jest to spowodowane głównie tym, że sok jest bardzo napowietrzony i utleniony, co powoduje szybką utratę enzymów i innych wartości, a także walorów smakowych i aromatycznych.

Wyciskarki do cytrusów

To rewelacyjne urządzenie dla miłośników soków cytrusowych. Mamy do wyboru modele ręczne lub automatyczne, które uruchamiają się po przyłożeniu do nich połówki owocu. Stożek na wyciskarce obraca się równomiernie w jedną stronę, co pozwala na bardzo dokładne wyciśnięcie każdej połówki owocu. Wyciskarki automatyczne są wydajniejsze i mniej pracochłonne, ale modele ręczne można bez trudu przenieść na piknik w parku czy nad wodę i również tam korzystać z ożywczego napoju.

Bomba witaminowa

Wolnoobrotowa wyciskarka

To urządzenie pozwala na przygotowanie soku o najwyższej wartości odżywczej. Jest to możliwe dzięki technologii jaka została użyta przy produkcji wyciskarek. W jej budowie wykorzystano jedno- lub dwuślimakowe wałki, które miażdżą owoce i wyciskają bardzo starannie cały sok. Zajmuje to więcej czasu niż przy sokowirówce, jednak szklanka tak przygotowanego soku to prawdziwa bomba witaminowa. Sok z wyciskarki można przechowywać nawet 72 godziny od przygotowania, co jest ważne dla osób które nie mają codziennie czasu na robienie soków.

Wiele modeli wyciskarek zostało także wyposażona w dodatkowe funkcje, umożliwiające zmielenie kawy, orzechów, przygotowanie masła orzechowego, sorbetów ciast i innych potraw. Jakie urządzenie wybierzemy zależy tylko od nas i naszych upodobań.

O serwisie

Blog założony przez parę dietetyków, pasjonujących się nowinkami technicznymi usprawniającymi prowadzenie zdrowego trybu życia. 

Kontakt

kontakt@mojastrona.pl

Galeria